A siófoki evangélikus templom

1990. június 30-án szentelték fel Siófokon az Oulu parkban a város egyik ékességét, az evangélikus templomot.
A kicsiny szórványgyülekezetnek korábban nem volt temploma. A régi gyülekezeti házban két szobát összenyitva alakították ki az istenteiszteleti helyet. A siófoki evangélikusság erősödése, valamint a nyári időszakban itt nyaraló magyar és külföldi - elsősorban Németországból érkező - turisták, az üdülés mellett a templom csendjére lelki elcsendesedésre is vágyók számának megnövekedése miatt szükségesnek mutatkozott a templom építése. Józsa Márton lelkész vezetésével vállalkozott a helyi gyülekezet arra, hogy megépíti Makovecz Imre
Kossuth díjas építész tervei alapján "Krisztus hajóját". A terv megvalósításához sokak áldozatkészsége kellett.
A legnagyobb segítséget a finnországi oului testvérgyülekezet adta a faanyag küldésével.
A főbejárat fölött angyalszárnyak oltalmazzák az ide betérőt. A templom tetején az életfa és az abból kinövő kereszt azt hirdeti, hogy a golgotai kereszt fája egyben az életé is. Mert Jézus meghalt bűneinkért, de feltámadt, hogy nekünk is életünk legyen. Erről beszél az oltár fölötti szobor - a feltámadott szobra -, amely Péterfy László alkotása. A templom oltára hagyományosan keleti irányban helyezkedik el. Az északi kaput a finn testvérek szeretetére emlékezve Suomi-kapunak, a nyugatit német kapunak nevezik.
Az istentiszteleteken kívül sok hangverseny színhelyéül is szolgál a szép templom, különösen a nyári időszakban.
A templom mellett található a szintén Makovecz Imre tervei alapján épült gyülekezeti ház, melyben a lelkészlakáson kívül egy kör alakú (jurta formájú) gyülekezeti terem, gyülekezeti helységek és vendégszobák lettek kialakítva.

Szeretettel várjuk Siófokon! Tekintse meg Ön is templomunkat!

Vissza a főlapra