media-zold.jpg (3505 bytes)

 archivum-12.jpg (1589 bytes)

 

1999.06. 23. Somogyi Hírlap Kosárcsapatból romhalmaz Siófokon


Két és fél éve kész csapatot vett át Viktor Kuzmin edző; a játékosállomány azóta egyre jobb lett, az eredményeink viszont egyre rosszabbak. Sajnos azonban a csapatból romhalmaz lett - állította Földesi Zoltán, a Traubi SC Siófok 28 éves játékosa.

A rutinos játékos szerint azért estek ki az élvonalból, mert az elmúlt szezon során egyetlen feltétel sem teljesült abból, amit előzetesen Vlad Kravinszky klubelnök megígért.

- Már a nyári szentpétervári edzőtábor is nevetséges volt - mondta. Eközben idehaza minden feltétel adott lett volna a felkészüléshez. Nem folyt tudatos szakmai munka az év során: olyan taktikát kényszerítettek ránk, ami nem illett a játékosállományhoz. Volt négy-öt figuránk, amit már kívülről ismertek az ellenfelek. A klubvezetés egynémely játékos egzisztenciáját sodorta veszélybe azzal, hogy nem teljesitette, amit a szerződésben vállalt. Vlad Kravinszy klubelnök korábban azt nyilatkozta lapunknak, nem tud arról, hogy a játékosoknak megélhetési problémáik lettek volna. Állította: fizetést kaptak, csak prémiumot nem.

- Kravinszky úr nem mondott igazat - cáfolta az elnök szavait Földesi Zoltán. - Szeptemberben kaptunk utoljára teljes fizetést. Októberben egy fillért sem láttunk, majd azután végig már csak fél fizetést vehettünk föl, a magyar szponzoroknak köszönhetően. Az üdítős cég decemberben még adott nekünk 600 ezer forint értékő Traubiszódát, mondván: adjuk el, aztán a bevételen osztozzunk. Nevetséges helyzet, de valóban így is történt. Úgy tudom egyébként: 45 és 6O ezer forint közötti összeget kapott havonta játékostársaim többsége. A szerződés szerint mindenkinek 30 ezer forint volt ebből az albérleti hozzájárulás. El lehet képzelni, hogy egy családos kosárlabdázó zsebében mennyi pénz maradt hó végére... Sajnos, a pénztelenség miatt klikkek alakultak ki a csapaton belül. Fizikálisan már előbb, aztán morálisan is széthullottunk. Úgy ötmillió forintnyi fizetéssel tartozik a klub; követelhetnénk most ezt, de úgy látjuk, nincs értelme pereskedni. Az elnök úr most mondhatja: mit akarunk, miért nem teljesítettünk...

Földesi szerint mindenki a játékosokat szapulja a kiesés miatt, ám - azzal együtt, hogy vállalják a részüket a kudarcban - azt kevesen tudják, hogy az a Kuzmin edző nyilatkozott elítélőleg kosárlabdázóiról aki egy edzésen háromszor is kiment a teremből cigarettázni... A jövővel kapcsolatban a játékos úgy látja: több NB I-es csapat visszalépéséről hallani, így lehet még remény arra, hogy élvonalbeli együttes játsszon ősztől is Siófokon. -Ezt azonban csak a helyi vállalkozók és az önkormányzat összefogásával tudjuk elképzelni - tette hozzá a kosaras.