media-zold.jpg (3505 bytes)

traubi.gif (20523 bytes)

 archivum-12.jpg (1589 bytes)

 

1999.05 19. Somogyi Hirlap

A kiesésben mindenki bűnös

                            

Nem a kiesésünk megy csodaszámba, hanem az, hógy hét évig az élvonalban tudott maradni a siófokl kosárlabda csapat mondta Vlad Kravinszky, az NB 1-es osztályozón alulmaradt Traubi SC Siófok ügyvezető elnöke.

SIÓFOK

A nyáron még A-csoportos álmokat szövő, ám ma már NB II-es gárda elnöke úgy látja: Siófokon csak néhányan erőlködtek, hogy legyen élvonalbeli kosárlabda-csapat; a vállalkozók többségét és a városvezetést ez hidegen hagyta. - "B" csoportos szinten pedig csak a helyi vállalkozók lokálpatriotizmusból fakadó segítségére lehetne építeni; ezt mi nem kaptuk meg - tette hozzá Vlad Kravinszky. - Nevetséges dolog profizmusról beszélni akkor is, amikor a hazai meccsek jegybevétele azt az összeget sem érte el, amit a bíróknak kellett kifizetnünk. Százötvenen jártak a mérkőzéseinkre, ebből száznak a klub adott ingyen bérletet. Ebben a helyzetben a nyáron, amikor láttuk, hogy a költségvetésünknek több, mint fele hiányzik, ismeretségem révén kerestük meg a Traubi Rt-t, s a cég vállalta: biztosítja a hiányzó pénzt, aztán menet közben kurtán-furcsán hátat fordított a klubnak, s attól kezdve lehetett hallani: nem kapnak fizetést a játékosok; többen állítólag megélhetési gondokkal küszködtek közülük...

- Nem azért estünk ki, mert a Traubi szezon közben kiszállt. Úgy gondolom, a nyáron minden idők legjobb siófoki játékosanyaga jött össze a klubnál. Ha valaki azt mondja akkor nekem, hogy kiesünk, annak megkérdőjeleztem volna az értelmi képességeit. Az, hogy végül ide jutottunk, mindannyiunk "bűne". Az enyém, mert nem voltam elég határozott, az edzőé, mert a csapat hanyatlásának kezdetekor nem tudott közbeavatkozni, s a kosárlabdázóké, akikben nem volt kellő önbecsülés sem. Számtalanszor mondtam nekik: a saját maguk ellenségei. Ha nyerünk, akkor bárkihez odamegyek pénzt kérni, de ha megalázó vereségeket szenvedünk, akkor nem csodálkozhatnak, hogy még a meglévő szponzorok is elfordulnak. Ezt tette a Traubi Rt; úgy látták, nincs reklámértéke a csapatnak, sőt, inkább rontja a hírnevüket az általuk is sokkal többre taksált gárda szereplése. Amikor az alapszakaszból nem jutottunk tovább, beszüntették a támogatást.

- A szerződés alapján ezt megtehette a cég?

- Nem írtunk szerződést, szóban egyeztem meg velük.

- A játékosok attól kezdve nem kaptak fizetést?

- Csak prémiumot nem kaptak; egyébként mindenkivel közöltem az alapszakasz végén, hogy akinek ez nem tetszik, ingyen bárhová eligazolhat. Többen próbálkoztak ezzel, de végül mindenki maradt. Fizetési gondok amúgy nem csak a Traubi miatt voltak, a szezon elején is előfordultak gondok, akkor meg az üdítős cég háborodott föl joggal, hogy a többi támogató miért nem teljesíti, amit vállalt. Arról nem tudok, hogy megélhetési gondjaik lettek volna játékosainknak.

Információnk szerint januártól "fél fizetést" tehettek zsebre a siófoki kosarasok; ez havonta mintegy hetvenezer forint volt. Ezt Vlad Kravinszky nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A klubelnök azt mondta a jövőről: - Vannak tehetséges fiatalok Siófokon, ám még négy-öt év, mire ők beérnek...                                                      

Fónai Imre